In een wereld waarin steeds meer mensen Engels spreken, lijkt een tolk Japans misschien een overbodige luxe. De kans is tenslotte groot dat u zichzelf goed verstaanbaar kunt maken voor uw Japanse collega’s en zakenpartners. Waarom zou u dan toch een Japanse tolk inhuren?

Navigeren tussen culturen

Heeft u regelmatig contact met Japanse collega’s? Dan heeft u ongetwijfeld gemerkt dat de cultuur in Japan verschilt van de Nederlandse. De beroemde ‘Hollandse directheid’ valt buiten ons land niet altijd goed. Dit kan leiden tot misverstanden of zelfs tot onbedoelde beledigingen aan het adres van uw zakenpartner. Zelfs als u het goed bedoelt, kan dit een negatief effect hebben op het wederzijdse contact.

Spreken in een tweede taal is lastig

Waarschijnlijk kunt u zich prima verstaanbaar maken in het Engels, net als uw contactpersoon in Japan. Het blijkt zonder tolk Japans echter een stuk moeilijker om een goed gestructureerd verhaal over te brengen, wanneer u beiden niet uw moedertaal spreekt.

Wanneer de communicatie in het Engels verloopt, moeten beide partijen het gezegde eerst vertalen. Aangezien de meeste van ons geen native speakers zijn in het Engels, gaat de finesse van uw verhaal snel verloren. En dat terwijl sterke communicatie juist de basis is van een prettige, langdurige samenwerking.

De Japanse tolk als gids

Als u weleens een museum heeft bezocht met een gids, weet u dat de diepte van de kunstwerken zich dan veel beter aan u openbaart. Een gids is volledig thuis in zijn materiaal en kan u daardoor moeiteloos meevoeren. Hij vertaalt niet alleen de beeldtaal, maar schept ook de context en heeft de kennis om de schoonheid van het werk onder de aandacht te brengen.

Een tolk fungeert als gids binnen het Japans. U kunt uw verhaal in uw eigen woorden doen, waardoor u alle kracht en nuance overbrengt. Uw Japanse tolk heeft het vermogen om uw contactpersoon hierin mee te nemen en de kracht ervan te ontvouwen. Zo hoeft u geen concessies te doen en heeft u een grotere kans om tot betekenisvol contact te komen.

Voor meer informatie over de mogelijke types Japanse tolkdien